СЛОВО ЗАВІДУВАЧА

slovo-osipova

Зав. кафедри технології вина та енології ОНАХТ

Осипової Л.А.

Шановні друзі!

Протягом багатьох століть в різних частинах земної кулі поряд з диференціацією кулінарних традицій створювалися різні напої, до яких звикли різні народи, використовуючи їх для бадьорості або розслаблення, підвищення апетиту, угамування спраги.

Так з’явилися виноградні та плодово-ягідні вина різних типів, пиво, слабоалкогольні та безалкогольні напої. Приготовлені на натуральній основі, вони містять в своєму складі понад 800 хімічних сполук, які мають здатність специфічно підтримувати і регулювати фізіологічні функції людського організму, біохімічні та поведінкові реакції, зберігати і покращувати здоров’я, знижувати ризик виникнення захворювань, збільшувати тривалість життя.

Технологія напоїв в усі віки вважалася великим мистецтвом і вимагала високої майстерності, досвіду та знань. Для того щоб напій отримати смачним, корисним, функціональним таланту потрібно не менше, ніж для створення прекрасної музики або високохудожніх творів мистецтва.

Створення вина – це поєднання знань і мистецтва.Як приготувати херес, мадеру, портвейн, вермут, шампанське, коньяк, пиво, лікери, функціональні напої? Як досліджувати отримані напої, зберегти їх, правильно і відповідально вжити з користю для здоров’я? На всі ці питання можна знайти відповідь, отримавши спеціальність «Технології бродильних виробництв і виноробства».

Одеський регіон має найбільші площі виноградників в Україні, сама Одеса є крупним рекреаційним центром, що робить перспективною і престижною професію технолога бродильних виробництв і виноробства.

Основу навчальних програм і спеціальних дисциплін, що вивчаються студентами на кафедрі, складають традиції та інновації. З метою удосконалення рівня підготовки за участю кафедри створені навчально-науково-виробничі комплекси, що дозволяють використовувати для навчального процесу виробничі ресурси передових спеціалізованих підприємств України, сучасне аналітичне обладнання галузевих науково-дослідних інститутів.

Виробнича, дослідницька та переддипломна практикистудентів проходять на сучасних підприємствах виноробної і пивобезалкогольної галузей харчової промисловості України (“Одесавинпром”, “Южний”, “Шабо”, “Винтрест», «Радсад», «Коблево», «Винхол Оксамитне», «Лиманський» «Шампань Україна»,« Ізмаільськийвинзавод»,«Князь Трубецькой»,«Чорноморська перлина», САН InBev Україна ПАТ «Миколаївське відділення», ЗАТ “Оболонь”та ін.).
Кращі студенти стажуються у Франції, США, Болгарії, Чилі та інших країнах світу.

Володіючи гарною теоретичною підготовкою, маючи необхідні практичні навички, студенти беруть участь в різних олімпіадах, конкурсах, виставках, самостійно створюють авторські вина, напої, які отримують високу оцінку компетентних дегустаційних комісій, користуються популярністю у вимогливих споживачів.

Отримані знання дозволяють випускникам кафедри бути конкурентоспроможнимина ринку праці. Наші випускники успішно будують свою кар’єру і працюють керівниками, головними спеціалістами, менеджерами, начальниками змін і цехів, завідувачами лабораторіями, технологами, інженерами-хіміками акціонерних, приватних та спільних підприємств, в науково-дослідних і проектних організаціях, у вищих навчальних закладах не тільки України, а й за її межами: в Росії, Молдові, державах Середньої Азії, Франції, Німеччині, Чехії, США, Ізраїлю та ін.