ІСТОРІЯ КАФЕДРИ ТЕХНОЛОГІЇ ВИНА ТА ЕНОЛОГІЇ

Кафедра технології вина та енології була створена в 1946 році в Одеському технологічному інституті консервної промисловості. Одним з її організаторів і першим завідувачем був видатний учений в галузі виноградарства і виноробства  Сергій Олексійович Мельник – професор, доктор сільськогосподарських наук.

ist_melnik

С.O. Мельник

У той час на кафедрі велика увага приділялася навчально-методичній роботі, так необхідній для підготовки інженерів технологів-виноробів. Співробітники кафедри вели також науково-дослідницьку роботу, пов’язану з актуальними питаннями застосування у виноробстві залізобетонних резервуарів, технології червоних ігристих виноградних вин.

У різні роки працювали на кафедрі та завідували нею видатні вчені-професори: М.О.Тупіков, С.Є. Харін, О. О. Преображенський, В.В.Тихомиров. Також безпосередню участь у долі та роботі кафедри приймали професори О.Т. Марх, Б.Л.Флауменбаум, А.В.Іваненко.

У 1958 році для завідування кафедрою був запрошений визначний винороб, практик і науковець Олександр Олександрович Преображенський.

ist_preobragenski

О.О. Преображенський

За його ініціативою в 1961 році при кафедрі було організовано науково-дослідний сектор, який займався розробкою та удосконаленням технології десертних і міцних вин.

Співробітники кафедри під керівництвом О. О. Преображенського проводили дослідження з таких актуальних проблем виноробства, як безперервні способи бродіння виноградного сусла і виробництва хересу, розробка нових сучасних технологій мадери, хересу, марсали, мускатних, столових, напівсолодких вин. Переважна кількість розробок кафедри впроваджувалася у виробництво. Здійснювалася тісна співпраця з виноробними підприємствами України і Молдови.

Увійшовши до складу Одеського технологічного інституту ім. М.В.Ломоносова в 1968 році, кафедра провела велику роботу з облаштування на новому місці, створюючи умови як для навчальної, так і для дослідницької роботи. Посилилась навчально-методична робота. Книги-монографії О. О. Преображенського «Технологія міцних вин типу портвейн» (Кишинів, 1967) та інші широко використовувалися в навчальному процесі як навчальні посібники для студентів.

Після смерті професора О. О. Преображенського в 1976 році завідувачем кафедри став В.О. Русаков.

ist_rusakov

В.О. Русаков

Раніше проведені дослідження були продовжені та зроблені нові. На основі спільного дослідження з кафедрою технологічного обладнання харчових виробництв було створено низку нових машин і апаратів для переробки винограду, остаточно розроблена технологія молдавської марсали. Під керівництвом професора В.О. Русакова науково-дослідна група розробила і впровадила на заводі шампанських вин Криково технологію молдавського ігристого рожевого (пляшковий спосіб), а на Київському заводі шампанських вин – технологію київського ігристого рожевого (резервуарний спосіб). На замовлення Молдвинпрому та Головпродвинпрому України були проведені дослідження, розроблені й передані у виробництво технології нового напою на винній основі типу «аперитив».  Досліджувався спосіб інтенсифікації процесу екстрагування пряно-ароматичного рослинної сировини за допомогою сучасних кавітаційних методів.

У ці роки налагодилося тісне співробітництво з кафедрою технології консервування, в результаті якого вперше в практиці світового виноробства були розроблені науково обґрунтовані режими пастеризації столових напівсухих вин. Великий обсяг досліджень було виконано зі створення безалкогольних напоїв на основі виноградної сировини, проводилися дослідження, пов’язані з розробкою технології «слабкоградусних вин». Досліджувалося застосування у виноробстві нової технологічної операції – «електротермовініфікації» при приготуванні червоних вин. Велися також дослідження з плодово-ягідного виноробства: зберігання виноматеріалів і вин в неопалюваних приміщеннях; технологія плодово-ягідних вин, що нагадують малагу. Ці роботи були впроваджені у виробництво в Росії та Україні.

Протягом ряду останніх років на кафедрі ведуться дослідження за участю студентів з використання для освітлення і стабілізації вин нових білкових матеріалів, одержуваних на основі рослинної сировини.

В даний час колектив кафедри представляють висококваліфіковані фахівці, які успішно виконують основну задачу – підготовку бакалаврів, спеціалістів і магістрів.

З 2008 року кафедрою технології вина та енології завідує доктор технічних наук, професор Лариса Анатоліївна Осипова.

ist_

Л.А. Осипова

Галузь її наукових досліджень пов’язана з розробкою інноваційних технологій вин і функціональних напоїв на основі виноградної, плодово-ягідної, пряно-ароматичної рослинної сировини. Керовані нею розробки базуються на концепції випуску екологічно чистої продукції без застосування небезпечних для здоров’я людини синтетичних імітаторів кольору, смаку, аромату і хімічних консервантів.

Підсумувавши, можна відзначити, що співробітники кафедри виконують науково-дослідні роботи з актуальних питань виноробства, перебуваючи на передових позиціях в галузі.

За минулий час було підготовлено понад 3000 фахівців – технологів виноробної промисловості, які працюють в Україні, а також за кордоном – у Молдові, Білорусії, Росії, а також в Німеччині, Ізраїлі, США.

Можна відзначити серед них наступних фахівців: керівники виноробної промисловості України – Агафонов М.Ф., Фуркевич В.О., Ченуша С.А.; винороби-вчені, доктори наук – Косюра В.Т., Баєв О.М., Гержикова В.Г., Загоруйко В.П., Луканін О.С., Козуб Г.І .; керівники промисловості – Ткаченко Д.П., Гулієв Р.В., Пономаренко І.І., Семков С.В.,  Масленков  В.І, Шелехов Ю.М., Бабинін В.І., Козлівська В.М., Саркісян О.В., Саркісян Т.М., Кірпіков Ф.І., Яланецький А.Я., Гагауз В . Т., Новиков Л.Л., Начева Т.О. і багато інших.