Резюме лекторів

Ткаченко Оксана Борисівна,  д-р техн. наук, доцент, зав. кафедрою, науковий керівник Навчально-наукової лабораторії сенсорного аналізу ОНТУ

Назва дисциплін, які викладає лектор

«Технологія вина»;
«Хімія та біохімія вина»; «Науково-дослідна робота».

Коло наукових інтересів, власні розробки по дисциплінам, що читаються, відомості про стажування

Коло наукових інтересів: формування бренду «Українське вино» – від А до Я – як зробити українське вино конкурентоспроможним в Україні та у світі; впровадження системи географічних найменувань у класифікацію виноградних вин в Україні; розвиток винних теруарів України; національна система оцінки якості вина – конкурси: інноваційна модель
Розробки: Національний експерт у проекті «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», що фінансується ЄС (компонент 3 – вино) – розробка специфікацій для реєстрації ГЗ виноробних продуктів.
Консультант з інноваційної діяльності ТОВ ПТК Шабо. Відомості про стажування:
History and development of wine evaluations systems in Germany by Prof. Reiner Jung (University of Geizenheim, Germany) 29.08.2018
Stabilization of wine: problems and trends by Prof. Matteo Marangon (University of Padova, Italy) 10.09-14.09.2018 Symposium of Oenoviti International Network “What changes in varietal wines quality, typicality, chemical and sensorial characters in the frame of climate change? Consequences on vines management, wine market and tourism economy, possible solutions and innovations” (Athenes, Greece), травень 2019 р.;

Каменева Наталя Валеріївна, професор кафедри технології вина та сенсорного аналізу ОНТУ, доктор сільськогосподарських наук, доцент

Назва дисциплін, які викладає лектор

«Сенсорний аналіз у харчової промисловості», «Основи сенсорного аналізу» , «Ампелографія з основами виноградарства» , «Науково-дослідна робота»

Коло наукових інтересів, власні розробки по дисциплінам, що читаються, відомості про стажування

Коло наукових інтересів: сенсорні дослідження для підприємств виноробної промисловості з  метою вивчення споживчих переваг виноробної продукції,  сенсорний аналіз у харчової промисловості, розробка системи вин географічної ідентифікації на території України, сенсорна оцінка в системі управління вином з географічними зазначеннями, розробка концептуальних основ науково-практичних принципів та положень органічного  та сталого виробництва винограду і вина “.

Розробки: є автором понад 80 наукові публікації, 2 монографії, підручники для студентів спеціальності 181 – Харчові технології: «Основи сенсорного аналізу харчових продуктів», методичних вказівок для студентів спеціальності 181 – Харчові технології: Учасник національних та міжнародних науково-практичних конференцій, симпозіумів, семінарів.

Відомості про стажування: Міжнародний тренінг «Руководство по сенсорному анализу в PDO винах»,  Одеса, травень 2019; Міжнародний тренінг «Сенсорна оцінка в системі управління вином з географічними зазначеннями – Рівень 2», Київ, липень, 2019

Тітлова Ольга Олександрівна,
канд.техн.наук, доцент

Назва дисциплін, які
викладає лектор

“Основи сенсорного аналізу”;
“Сенсорний аналіз в харчовій промисловості”;
“Інноваційні технології в сенсорному аналізі”;
“Науково-дослідна робота”

Коло наукових інтересів, власні розробки по дисциплінам, що читаються, відомості про стажування
Коло наукових інтересів: :  сенсорні дослідження для підприємств виноробної промисловості з  метою вивчення споживчих переваг виноробної продукції,  сенсорний аналіз у харчової промисловості, розробка системи вин географічної ідентифікації на території України, сенсорна оцінка в системі управління вином з географічними зазначеннями.
Розробки: Молодший не ключовий експерт у проекті “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”, що фінансується ЄС (компонент 3 – вино) – розробка специфікацій для реєстрації ГЗ виноробних продуктів.
Відомості про стажування: Університет Degli Studi di Padova (Італія), “Сенсорний аналіз харчових продуктів”, 29.04-27.05.2018 р.

Сугаченко Тетяна Сергіївна,
канд.техн.наук, доцент

Назва дисциплін, які
викладає лектор

“Стандартизація, метрологія і сертифікація”,
“Контроль якості, безпека та екологія галузі (НАССР)”,
“Науково-дослідна робота”

Коло наукових інтересів, власні розробки по дисциплінам, що читаються, відомості про стажування
Коло наукових інтересів: удосконалення технології червоних та білих столових вин з винограду в умовах півдня Одеської області; сучасні аспекти стабілізації винограднних вин.
Розробки: 5 патентів на корисну модель та 1 патент на винахід
Відомості про стажування: ТОВ “Таїрове”, Одеська обл., 26.12.2019 – 26.03.2020 рр. Тема – “Інноваційні технології галузі”

Ходаков Олексій  Леонідович,
кандидат технічних наук, доцент

Назва дисциплін, які викладає лектор
«Інноваційні технології галузі»,
«Хімія і біохімія вина»,
«Спеціальні технології продуктів бродіння і виноробства»,
«Методологія наукових досліджень»,
«Проектування підприємств галузі, », керівництво курсових, дипломних і магістерських робіт»

Коло наукових інтересів, власні розробки по дисциплінам, що читаються, відомості про стажування
Коло наукових інтересів:
вдосконалення технології переробки винограду для виробництва білих та червоних столових виноматеріалів, вивчення впливу використання допоміжних матеріалів (дріжджів, обклеюваючих речовин, ферментних препаратів пектолітичної дії та ін.) на динаміку технологічних процесів та якість столових виноматеріалів та вин, вдосконалення технології виробництва напівсухих та напівсолодких вин, вдосконалення технології виробництва ігристих вин,  вдосконалення та нові наукові дослідження технології виробництва вин спеціального типу (кагор, вина за технологією appassimento,  бурштинові вина та ін.).
Розробки:
Удосконалена купажна технології виробництва напівсухих вин;  удосконалена технології виробництва якісних червоних десертних вин;  розроблена комплексна система об’єктивної оцінки якості виноматеріалів для білих ігристих вин; ведуться дослідження щодо вдосконалення технології столових сухих виноматеріалів з різних сортів винограду.
Відомості про стажування: Останнє стажування – підвищення кваліфікації в Консалтинговому центрі НДІ «Сенсорний аналіз харчових продуктів» (свідоцтво 12СС №02071062/070115-18 від 14.06.2018).

Манолі Тетяна Анатоліївна канд. техн. наук, доцент

Назва дисциплін, які викладає лектор

«Основи сенсорного аналізу харчових продуктів», «Сенсорний аналіз у харчової промисловості», «Наукові аспекти харчових технологій», «Науково-дослідна робота».

Коло наукових інтересів, власні розробки по дисциплінам, що читаються, відомості про стажування

Коло наукових інтересів: сенсорні дослідження харчових продуктів з  метою вивчення споживчих переваг, сенсорний аналіз у харчової промисловості, розробка ресурсо- і енергозберігаючих технологій харчових продуктів з гідробіонтів.

Розробки: є автором понад 220 науково-методичних публікацій, в т. ч. 9 деклараційних патентів України, 2 підручники для студентів спеціальності 181 «Харчові технології», 2 підручники для студентів спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», методичні вказівок для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» та 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Учасник національних та міжнародних науково-практичних конференцій, симпозіумів, семінарів. У 2007 році під керівництвом Манолі Т. А. було захищено кандидатську дисертацію аспіранткою Памбук С. А. на тему «Розробка маловідходної технології переробки атерини чорноморської».

Відомості про стажування: Міжнародне стажування Польща-Україна «Фандрейзинг та основи проєктної діяльності в закладах освіти: європейський досвід» (Польща – Україна) листопад 2021 р. – грудень  2021 р., дистанційне навчання; ТОВ «Вінтрест». Тема: «Вивчення сучасних та інноваційних технологій виробництва тихих вин на підставі сенсорних методів дослідження», Одеса, жовтень 2021 р. – січень 2022 року.

Мирошніченко Олена Михайлівна, доцент кафедри технології вина та сенсорного аналізу ОНТУ, кандидат технічних наук, доцент

Назва дисциплін, які викладає лектор

«Управління якістю продуктів бродіння та виноробства”, “Управління якістю харчових продуктів”, “Технологія міцних алкогольних напоїв”, “Основи наукових досліджень”, “Технологічний інжиніринг бродильних і виноробних підприємств”, “Методика викладання у ЗВО”

Коло наукових інтересів, власні розробки по дисциплінам, що читаються, відомості про стажування

Коло наукових інтересів: технологія виробництва міцних алкогольних напоїв; упаковка, тара алкогольної та харчової продукції; теплові процеси в харчових технологіях; якість, управління якістю алкогольної та харчової продукції .

Розробки: є автором понад 70 наукові публікації, підручники для студентів спеціальності 181 – Харчові технології», методичних вказівок для студентів спеціальності 181 – Харчові технології: Учасник національних та міжнародних науково-практичних конференцій, симпозіумів, семінарів

Відомості про стажування: Підвищення кваліфікації  за темою “Дослідження сучасних та інноваційних технологій продукції вторинного виноробства з використанням методів сенсорного аналізу”, ТОВ “Вінтрест”, Одеська область, жовтень-грудень 2021; Міжнародне стажування Польща-Україна за темою “Фандрейзинг та організація проектної діяльності в закладах освіти: європейський досвід”, вересень-жовтень, 2021

Мельник Ірина Василівна, доцент кафедри технології вина та сенсорного аналізу ОНТУ, кандидат технічних наук, доцент

Назва дисциплін, які викладає лектор

«Теоретичні основи харчових технологій», «Технологія вина», «Хімія і біохімія вина», «Технологія солоду, пива та безалкогольних напоїв», «Проектування підприємств галузі» «Науково-дослідна робота студентів», «Інноваційні технології галузі», керівництво курсовими, дипломними і магістерськими роботами студентів, керівництво виробничою, технологічною та науково-дослідною практиками.

Коло наукових інтересів, власні розробки по дисциплінам, що читаються, відомості про стажування

Коло наукових інтересів: розширення асортименту крафтового пива за рахунок впровадження оригінальних смаків в міні-пивоварнях ресторанного типу (перспективна вітчизняна плодово-ягідна сировина для використання в технології спеціального пива); технологічні аспекти використання нетрадиційної рослинної сировини та сировини тваринного походження у рецептурах пива; інтенсифікація процесу зброджування пивного сусла в умовах виробництва; впровадження несолодженої сировини з заданими технологічними властивостями в рецептури пива; удосконалення технології столових виноматеріалів за рахунок використання нових оклеюючих речовин, підкормок дріжджів органічного і неорганічного походження; використання пряно-ароматичної сировини українського походження для створення нових рецептур вермутів.

Розробки: Є автором 260 наукових публікацій (у тому числі 73 статті – в фахових виданнях), 2-х монографій, співавтором 3-х підручників і 1-го  навчального посібника, методичних вказівок для студентів спеціальності 181 – «Харчові технології». Учасник національних та міжнародних науково-практичних конференцій, симпозіумів, семінарів.

Відомості про стажування:

  • Інститут підвищення кваліфікації ОНАХТ у «Школі педагогічної майстерності», Одеса, 2015 р.
  • ПрАТ «Одесавинпром», тема стажування: «Удосконалення програм розрахунку купажів в технології напівсухих і напівсолодких вин», Одеса, 21.11.2016. – 21.12.2016 р.
  • Науково-методичний вебінар ГО «ІППО» на тему: «Нові технології при переході від дистанційного до очного навчання», Київ, сертифікат № 813965799111, 26-27.03.2021.
  • Цикл навчальних вебінарів з наукометрії «Головні метрики сучасної науки. Scopus та Web of Science», проведений компанією «Наукові публікації – Publ. Science (10 год.), Київ, сертифікат № АА 1310/12.02.2021.
  • Підвищення кваліфікації за темою: «Створення інтерактивного контенту. Презентації, інтерактивні інструменти», ГО «Платформа освіти», Київ, сертифікат № 4921518113261/16.10.2021.
  • ТОВ “РАМАН”, пивоварня ресторану «Люстдорф», тема стажування: «Впровадження dry hopping в технологію американського Pale Ale», Одеса, 28.10.2021. – 28.02.2022 р.
  • Вебінар «Профіль установи: створення, корегування, використання», Clarivate: Київ, 10.05.22.
  • Вебінар «Можливості аналітичного інструменту InCites для науковця та адміністратора», Clarivate: Київ, 12.05.22.
  • Всеукраїнський тренінг «Мотиваційний лист для успішного вступу до закладу вищої освіти. Впровадження мультипредметного тесту замість ЗНО»// конференція «Особливості освітнього процесу під час воєнного стану», ГО «ІППО», м. Київ, сертифікат № 6272112661823455V/11-12.06.2022 р.