Каменева Наталя Валеріївна

Професор кафедри технології вина та сенсорного аналізу ОНТУ, доктор сільськогосподарських наук, професор

Освіта

  • Одеський інститут харчових технологій ім.М.В.Ломоносова, спеціальність технологія бродильних виробництв і виноробства, присвоєно кваліфікацію інженер-технолог,  Одеса, 1994 р.
  • Всесоюзний науково-дослідний інститут винограду і вина “Магарач”, кандидат сільськогосподарських наук , тема: «Застосування органічних кислот і солі титану для підвищення врожаю, якості ягід і вина сортів Пино сірий і Бастардо магарацький в умовах південного степу України», Ялта, 2001 р .
  • Одеський аграрний університет, доцент кафедри виноградарства і виноробства, Одеса, 2006 р.
  • Національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. В. Є. Таїрова» доктор сільськогосподарських наук, тема: «Агротехнологічні засади підвищення продуктивності та якості винограду в умовах південного степу України», м. Херсон, 2021 р.

Підвищення кваліфікації

  • LLC «FERGANA FRANCE», з 27.09.2022 року по 05.11.2022 року (180 год/6 кредитів) Тема: «Вивчення сучасних та інноваційних технологій виробництва столових вин на підставі сенсорних методів дослідження»
  • IX Міжнародної програми наукового стажування “Нобелівські Лауреати: Вивчення Досвіду та Професійних Досягнень для Формування Успішної Особистості та Трансформації Оточуючого Світу“ у Дубаї, Осло, Стокгольмі, Римі, Бургасі, Нью-Йорку, Єрусалимі та Пекіні, 13.02.2023- 11.03.23 березня (6 ECTS,180 годин). Отриманий Міжнародний Сертифікат № 10 029, March 11, 2023
  • Міжнародний тренінг «Руководство по сенсорному анализу в PDO винах»,  Одеса, травень 2019
  • Міжнародний тренінг «Сенсорна оцінка в системі управління вином з географічними зазначеннями – Рівень 2», Київ, липень, 2019
  • Науково-методичний семінар УкрАО «Організація діяльності лабораторій згідно з чинним законодавствомта  вимогами  ISO/IEC 17025:2017, м. Київ, грудень, 2018
  • Науково-методичний семінар УкрАО  «Організація та проведення  внутрішнього аудиту відповідно до вимог ISO/IEC 17020,  ISO/IEC 17021, ISO/IEC 17024, ISO/IEC 17025, ISO/IEC 17065   та ISO 19011.» , м. Київ, грудень, 2018
  • Міжнародний тренінг «Сенсорна оцінка в системі управління вином з географічними зазначеннями», Одеса, вересень 2018
  • Міжнародний тренінг «Вимоги ЄС і законодавче забезпечення системи географічних вказівок», Одеса, листопад 2018
  • ОНАХТ «Сенсорний аналіз харчових продуктів», СВ№12СПВ 080452  від 13.06.-30.06.2017, Одеса
  • Інститут підвищення кваліфікації «Актуальні аспекти впровадження, функціонування та аудиту систем управління безпечністю харчових продуктів» Асоціація Український акредитованих органів з оцінки відповідності (Організація і проведення внутрішнього аудиту відповідно до вимог ISO / IEC 17020, ISO / IEC 17021, ISO / IEC 17024, ISO / IEC 17025, ISO / IEC 17065 та ISO 19011.), Одеса, 2016 р.
  •  Компанія  Gunther  Heisskanaltechnik GmbH, г. Франкенберг, Німеччина 15.12.16 – 23.12.16
  •  ОНАХТ, «Фактичні аспекти та міркування, функціональні для аудиту систем управління безпечними продуктами». 26.09.16- 07.10.16., Одеса

Навчальні дисципліни:  « Сенсорний аналіз у харчової промисловості», «Основи сенсорного аналізу» , «Ампелографія с основами виноградарства» , «Науково-дослідна робота».

Коло наукових інтересів:  сенсорні та маркетингові дослідження для підприємств виноробної промисловості з  метою вивчення споживчих переваг виноробної продукції,  сенсорний аналіз у харчової промисловості, розробка системи вин географічної ідентифікації на території України, сенсорна оцінка в системі управління вином з географічними зазначеннями, розробка концептуальних основ науково-практичних принципів та положень органічного та сталого виробництва винограду і вина

Публікації: Є автором понад 80 наукових публікацій, 2 монографії, підручники для студентів спеціальності 181 – Харчові технології: «Основи сенсорного аналізу харчових продуктів», методичних вказівок для студентів спеціальності 181 – Харчові технології:
Учасник національних та міжнародних науково-практичних конференцій, симпозіумів, семінарів.

Інша діяльність:

  • Завідувач науково-навчальної лабораторії сенсорного аналізу ОНАПТ http://lsa.onaft.edu.ua/
  • Член Громадської спілки «Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України» «УКРСАДВІНПРОМ» (наказ № 40/3 від 05.08.2019) https://www.ukrsadvinprom.com/
  • Член правління ГО «Географічні зазначення України з 2021 р. https://opendatabot.ua/c/44613968
  • Член Наглядової Ради ГО «Асоціація крафтових виноробів України», з 2021 р. https://opendatabot.ua/c/44315378
  • Національний експерт Wine Sensory Evaluation Expert у проекті EU Project “Support to the development of Geographical Indications system in Ukraine” (контракт ĖM / 2017 / 387-864, 2019)
  • Член міжнародного журі конкурсів вин та спиртних напоїв EURASIA WINE & SPIRITS COMPETITION OIV Тбілісі, Грузія, листопад, 2018, Кишинів, Молдова, лютий, 2019; Київ, Україна, 2019, 2020 рр.; • Експерт сенсорного аналізу харчових продуктів (СВ №12 СПВ 080452, Одеса, 2017);
  • Член жури Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт «Black Sea Science», 2021, 2022 р.р. https://ontu.edu.ua
  • Відповідальний виконавець держаних наукових тем ОНТУ, 2016-2021 рр. https://ontu.edu.ua/
  • Координатор проекту ODESSA WINE WEEK, директор всеукраїнського конкурсу вин та спиртних напоїв https://odessawineweek.com/
  • Член трудового колективу ОНТУ https://ontu.edu.ua/
  • Науковий та практичний супровід бізнесу виноградарство, виноробство, харчова промисловість.

Грамоти, дипломи, сертифікати:

  • ПОДЯКА Одеського міського голови від 21.05.2021 р № 380
  • СЕРТІФІКАТ члена журі Міжнародний конкурс студентських наукових робіт «Black Sea Science», 2021,2022 р.
  • ГРАМОТА директора інституту харчової промисловості ім. М.В. Ломоносова за організацію роботи лабораторії «Сенсорного аналізу» та розвиток сенсорного аналізу продуктів харчування у 2018/19 н.р.
  • СЕРТИФІКАТ за участь у другому науково-практичному семінарі «Дороги вина та смаку – інструмент розвитку сільських територій Одеської області як еногастрономічних туристичних дестинацій», 2019р.
  • СЕРТИФІКАТ члена журі на міжнародному винному конкурсі «Eurasia wine&spirits competition’19», 2019р.
  • СЕРТИФІКАТ за участь у суддівської комісії міжнародного дегустаційного конкурсу «Ukraine wine&spirits awards 2019»
  • ГРАМОТА проректора з наукової роботи за перше місто «Найкраща лабораторія ОНАХТ»,2019
  • ГРАМОТА проректора з наукової роботи за організацію та проведення тренінгів з курсу «Сенсорний аналіз» у  2017-2018 н.р.
  • ДИПЛОМ спікера семінару «Сенсорний аналіз в харчової промисловості, 17-19 жовтня 2018
  • ПОДЯКА проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи за активну участь в організації та проведення профорієнтаційного заходу «Консьюмерський фестиваль- битва стартапів» у  2017-2018 н.р.
  • СЕРТИФІКАТ директора Департамента землеробства та технічної політики в АПК, МАПП та керівника проекту «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в України за активну участь у хакатоні «Ребрендинг продукції українських виробників коньяку, 27 листопада 2018 р.